gumb domov storitve gumb o nas gumb higiena gumb kontakt mediji gumb

Mediji

Mediji / Mnenja strank

Ker šele začenjamo v Grosuplju, zaenkrat lahko posredujemo le svoje mnenje.
Zelo bomo veseli vašega mnenja. Seveda bi raje slišali pohvale, a pogosto je ravno kritika tisto, kar vsebuje možnost izboljšanja. Hvaležni bomo za koristne in zanimive predloge. Radi bi, da bi se pri nas dobro počutili. Zato vas prosimo, povejte nam, slišali in upoštevali Vas bomo.

Ekipa Pro Pedis

Veselite se življenja. Vrnite zdravje in lepoto vašim stopalom 

Nakup čevljev
petke nakup
Nepravilno izbrani čevlji so lahko prava mučilna naprava. V tem prispevku je govora o posledicah, ki jih našemu telesu povzroči  nošnja nepravilno izbranih čevljev. Celoten originalen članek je objavljen v strokovni reviji »Podologie« sep. 2013 Avtorica Christine Preiherr. Tu je  objavljen  povzetek.
 
Preveč “ošiljeni”, čevlji s previsoko (od 5-10cm),  pretanko (kot svinčnik), z debelim podplatom, odprti čevlji, kjer le nekaj trakov drži čevelj na nogi, crocsi,  čevlji s trdim tankim podplatom, balerinke   … Vse to so tipi čevljev, ki so lahko škodljivi za vaše zdravje. 
 
Visoke pete naredijo noge lepe, vitke in žensko zapeljivo. Govorimo o petah, ki so višje od 5 cm. Že sama hoja v visokih petah se zdi kot nekakšno umetniško delo. A višja in tanjša, kot je peta, več škode povzročijo našim nogam, sklepom, tetivam in vezem in celo  hrbtenici. Razlog tiči v tem, da pri nošenju takih čevljev kar 80% teže počiva na sprednjem delu stopala in le 20% na peti, no in še tam večina na manjšem območju. Že po kratkem času nas v takih čevljih pričnejo boleti in zatekati noge. Visoke pete  spremenijo naraven položaj sklepov, težišče telesa se premakne, kar vpliva na hrbtenico, skrajšujejo se mišice in tetive v mečih, zlasti vpliva na Ahilovo tetivo… Počasi pridemo do situacije, ko ne moremo več nositi nizkih čevljev.
Posledice so lahko Hallux Valgus, vraščeni nohti, krempljasti prsti, poškodovani nohti…
 
Čevlji s klinastim podplatom so kompromis. So manj škodljivi, ker bolje  razporedijo težo na celotno stopalo. Vendar so tudi ti čevlji za dolgotrajnejšo nošnjo neprimerni, saj postavljajo prste in sklepe v nepravilen položaj. 
 
Čevlji z debelim podplatom. V primerih ko je  razmerje med prednjim in petnim delom podobno, kot pri čevljih z visoko peto, ti čevlji niso dosti boljši. Povzročajo iste probleme kot čevlji z visoko peto, dodatno pa človek ne čuti stika s tlemi. Normalno naša stopala preko živčevja pošiljajo sporočila možganom o podlagi, po kateri stopamo. Ti se  lahko odzovejo na nastali položaj. Pri hitrejši hoji v čevljih z debelim podplatom obstaja večja nevarnost, da bi se spotaknili in padli.
 
V koničastih, »ošiljenih«  čevljih se zdijo meča optično daljša. Ta obutev je izrazito neudobna, ker  pritiska in stiska prste. Lahko pride do krčev, rdečine, žuljev in otiščancev, kurjih oči in dolgoročno do kladivastih prstov. Ta »prisilni jopič« je še posebej neprimeren za palce. Po daljših obdobjih konstanten pritisk lahko povzroči nastanek Hallux Valgusa. 
 
Športna obutev je sicer pogosto dobre oblike in iz primernih materialov, a vendar ni primerna za celodnevno nošenje. V takih čevljih se že zaradi aktivnosti pogosto potimo, to pa poveča možnost razvoja glivic na koži in nohtih. 
 
Crocsi ne nudijo zaščite za peto, prav tako japonke. Vsakodnevno nošenje te obutve lahko lahko  vodi v težave s tetivo, deformacije prstov, vrasle nohte, kurja očesa in žulje…
 
Glavni namen obutve je ščititi naše telo zato pred nakupom velja razmisliti. Obutev mora biti udobna in zračna, mehka  iz naravnih materialov. Podplat mora biti mehak in prožen, vendar ne predebel, da  lahko čutimo podlago. Čevelj mora nogi dajati čvrsto oporo, tudi v petnem delu. Peta naj bo  visoka bo med 2-4 cm. Priporoča se okrogla oblika sprednjega dela.
 
Pa srečno pri nakupu. 
Metka
 

 

 

 Visoke petke?   Kako lahko zmanjšamo kolateralno škodo? 08.06.2016

 

Revija Just The Design

 

Vsi vemo, da ženske izgledamo  dosti lepše v visokih petkah. Pedikerji nošenje visokih petk odsvetujemo a  pravih ljubiteljic to ne bo odvrnilo. Če že vztrajate…  Nekaj nasvetov, ki bodo morda morda preprečili kakšno težavo ali pa ublažili posledice: 
Pri nakupu čevljev izberite pravo velikost. Ne zanašajte se,  da bo tiščanje sčasoma popustilo in prešlo brez posledic. Čevlji naj vam bodo popolnoma prav. 
Petka naj bo locirana direktno pod petnico tj. ne preveč proti koncu čevlja in naj ne bo pretanka.
Če je pred vami dolg dan v petkah, skušajte narediti krajše odmore in vmes razgibajte stopala. Včasih se je možno za krajši čas vmes preobuti v udobnejše čevlje. 
V čevlje lahko daste tudi mehke vložke, ki bodo vsaj malo razbremenili pritisk.  Vendar pazite, če so čevlji tesni že  prej, boste s tem situacijo še poslabšali.
Ko hodite, skušajte stopiti najprej na peto, šele po tem na prste, podobno kot v nizkih čevljih. 
Malo pomaga, če zlepite skupaj tretji in četrti prst vsake noge  z medicinskim lepilnim trakom – npr.. Nichipore,  tako preprečite pritisk na živec med tem prstoma in noge manj bolijo. 
Dodatno na prireditvah in sploh povsod iščite možnost , da stojite na mehkejših tleh, preproga, trava… delujejo kot razbremenitvena blazina.
Naslednji dan
si naredite kopel v topli vodi z dodatkom male žličke grenke soli. Namakajte 20 minut. Grenka sol (magnezijev sulfat hidrat) pomirja vnetja in krče.
Naredite nekaj razteznih vaj s katerimi ponovno raztegnite ahilovo tetivo.    
Počivajte na kavču z blazinami podloženimi pod noge. Zraven se prileže zeliščni čaj.
Če imate naslednji dan noge vnete in je prisotna rdečina, poskusite najprej z ledenimi obkladki. V kolikor to ne pomaga, bo morda potreben obisk pri zdravniku. 

 

Naslednjič pa kaj več o tem kako nošenje visokih pet, poleg neudobja, deluje na telo iz medicinskega vidika.

Lepo vas pozdravljam. Metka 

  
Bosi skozi poletje     26.05.2016 
hoja po travi
 
V tej dejavnosti smo včasih znali uživati vsi,zdaj pa nas ovirajo družbene norme in lastni strahovi. Koristi bosonoge hoje so tako številne, da jih ne moremo spregledati. Ljudje, ki so v svojem bistvu bolj povezani z naravo in v stiku s seboj to vedenje s pridom izkoriščajo. Skoraj vsi borilni športi izkoriščajo dejstvo, da smo bosi v boljšem stiku s tlemi in bolj stabilni. Pevci, plesalci  in igralci čutijo,  da ima stik bosih nog s tlemi pozitiven vpliv na glas in gibanje. 
 
Kako pričnete: 
Poiščite si varno in mirno okolje:  travnik,  prostor v gozdu, del peščene plaže, kjer ni nevarnih odpadkov. Naredite si prostor na vrtu, balkonu, … kjer boste lahko naredili vsaj nekaj korakov po pesku ali travi. Morda si naredite kar lesen okvir z drobnimi okroglimi kamenčki, skratka naj vaša iznajdljivost ne pozna meja.  Izkoristite vse kar ponuja narava in poskusite hoditi bosi  po tem območju vsaj nekaj minut zjutraj in zvečer. Skrbite le, da bo koža na vaših stopalih nahranjena in prožna, zato jih vsaj zvečer pred spanjem namažite s hranljivo kremo. 
*Tisti, ki imate alergije na pike insektov ipd. morate biti bolj previdni, morda poiskusite vsaj najti obutev, ki je podobna bosemu stopalu.   
 
Koristi: 
-ojačanje muskulature v nogah, vezeh in sklepih,
-boljša prekrvitev celotnega organizma,
-izboljšanje občutka dotika stopala (kar je zelo pomembno za bolnike s periferno žilno boleznijo),
-vzdrževanje in izboljšanje ravnotežja,
-jačanje imunskega sistema in utrjevanje organizma,
-stimulacija mišične črpalke, vpliv na izboljšanje venskega obtoka,
-lajšanje stresa: če hodimo bosi in vdihujemo svež zrak, po možnosti še v soncu (D vitamin), to poveča našo odpornost in splošno počutje ter  zmanjšuje stress,
-masaža refleksnih točk stopala: s pritiskom na točke, ki so povezane z vitalnimi organi kot so pljuča, želodec, ledvica,
-izboljšanje vida: pritisk pri hoji je večji zlasti na palcu, drugem in tretjem prstu - tu so refleksne točke za vid,
-olajšanje bolečin v utrujenih nogah,
-izboljšana oksigenizacija nog, pomaga tudi pri zastajanju limfe,
-preventiva in kurativa pri pretiranem znojenju,
-izboljšanje koncentracije,
-pomoč pri nemirnih nogah in motnjah spanja,
Skratka z redno vajo lahko pričakujete izboljšanje kvalitete življenja. Kadar si to lahko privoščite, čimprej sezujte obuvala in stopala izpostavite soncu. 
Želim vam lepih pomladno poletnih dni, zdrava in  lepa stopala, da bi šli na nove kraje in spoznali nove stvari.
 
In še nasvet modreca:
"Hodite, kot da bi bi poljubljali zemljo s svojimi stopali …  “Thich Nhat Hanh”
Metka   

Vsa vprašanja ali povpraševanja po naših storitvah in informacije dobite na info@propedis.si.

Pišite nam